Start-Up Your Idea (Roma)

Trăiești în Italia, ai o idee de Start-up, un plan de afaceri bine conturat, sau ți-ai deschis de curând o afacere?

 

GRASP te provoacă să participi, între 15 și 17 martie, 2024 la cea de-a cincea ediţie a programului “Start-up Your Idea”.


Start-up Your Idea este un proiect organizat de GRASP, aflat sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană.

Cum se va desfășura proiectul?

 

Pe parcursul a trei zile, la Roma, vei putea testa viabilitatea ideii tale alături de Dragoș Chivu  (Director General Digi Italia), Liviu Sima  (co-Fondator, co CEO IT Genetics), Tudor Ilie (Fondator Dacia Plant, DVR Pharm) și Adela Vlad (Fondator Mentor for Success).

 

Cine poate participa

 

Antreprenori sau aspiranți antreprenori care locuiesc în Italia. Numărul total de participanți va fi de 16.

 

Cum se fac înscrierile:

 

Candidații vor completa un formular de aplicație la următorul link:   și vor trimite propriul CV la email: startupyouridea@mygrasp.org.

 

Înscrierile încep pe 20 noiembrie 2023, data limită a trimiterii candidaturilor fiind 15 ianuarie 2024. Criteriile de selecție pot fi consultate aici.

 

Participarea este gratuită. Cheltuielile de transport și cazare sunt asigurate de către candidați.

Despre proiect

Ce este Start-Up Your Idea?

Start-Up Your Idea este o experiență unică, practică și intensivă. Timp de 3 zile, antreprenori cu experienţă ajută antreprenori în devenire să pună în discuție viabilitatea unor idei de afaceri.

 

Proiectul prevede suportul activ a patru mentori de top, care au o activitate de succes în România și în Italia și sunt dispuși să se implice în examinarea și îmbunătățirea ideilor de afaceri propuse.

 

Ideile de Start-Up sunt selectate din orice domeniu, inclusiv: internet, software, telecomunicaţii, media, tehnologie, sănătate, educaţie, servicii (B2B, B2C), bunuri de consum.

Cum s-a născut ideea proiectului Start-Up Your Idea, ediția 2024, destinată antreprenorilor și aspiranților antreprenori din Italia?

În Italia, în ciuda faptului că românii constituie cea mai mare comunitate, inițiativa antreprenorială este mai redusă, comparativ cu alte comunități de străini, mai puțin numeroase.

 

Aceeași dinamică se înregistrează și în ceea ce privește tinerii români din Italia.

 

Se observă, în Peninsulă, o capacitatea redusă a educației convenționale (din licee, universități) de a pregăti tinerii pentru a începe o afacere proprie.

 

Lipsește o abordare structurată și profesionistă, care reduce semnificativ șansele de a obține finanțare (chiar și în cazul unor idei bune).

 

Prin urmare, e binevenită promovarea unei culturi și a unor abilități antreprenoriale în rândul românilor din Italia.

Ce ne propunem cu Start-Up Your Idea?

Scopul programului este de a educa antreprenorii și viitorii antreprenori din Italia cu privire la ceea ce presupune antreprenoriatul.

 

Timp de trei zile, vor fi ajutați să contureze, să dezvolte și să prezinte propria idee / proiect, afacere.

 

Se va crea un mediu care să stimuleze mentoratul și să testeze viabilitatea ideilor de afaceri.

 

Participanții vor avea parte de vizibilitate.

 

Se va naște o rețea de aspiranți antreprenori care se vor putea cunoaște, conecta și începe colaborări, încurajându-se schimbul de idei

Cum va fi structurat programul?

Start-Up Your Idea 2024 este structurat sub forma unui program intensiv de 3 zile la Roma: 15, 16 și 17 martie 2024.

 

Ceea ce ne propunem este să selectăm 16 idei viabile de afaceri, fiecare reprezentată în program de fondator/i

Ce idei de afaceri pot fi selectate?

Ideile / proiectele de afaceri selectate POT avea următoarele caracteristici, dar lista nu este exhaustivă:

  • Să fie concentrate pe o nişă de piaţă insuficient explorată sau cu o creştere rapidă
  • Să fie sprijinite de un model de afaceri scalabil
  • Să necesite un volum limitat de capital iniţial, crescând astfel şansele de a aduce serviciul sau produsul pe piaţă
  • Să fie concentrate mai degrabă pe clienţi şi pe nevoi decât pe tehnologie
Cine poate participa?

Publicul ţintă al Start-Up Your Idea:

 

Urmărim să atragem în cadrul programului antreprenori aspiranţi sau antreprenori români rezidenți în Italia, care fie au fondat deja o afacere, fie au o idee concretă, un proiect elaborat, fie se află la începutul experienţei de antreprenor.

 

Participanţii selectaţi nu au limită de vârstă, cea mare parte dintre ei au căpătat experienţă profesională înainte de a se dedica antreprenoriatului.

 

Studiile anterioare în domeniul economic nu sunt obligatorii.

 

Ceea ce urmărim în special la participanţii noştri este viabilitatea ideilor / proiectelor propuse şi un puternic spirit antreprenorial.

Despre edițiile anterioare

Proiectul “Start-Up Your Idea” este un proiect de succes dezvoltat de GRASP, ajuns la a cincea ediție.  Pentru prima oară, el se adresează românilor din diaspora, mai precis din Italia, după ce edițiile precedente s-au desfășurat în România.

 

În cadrul edițiilor trecute, aspiranții antreprenori i-au avut ca mentori pe Roxana Damaschin-Ţecu (Co-fondator OilRight), Deneș Lenard (Fondator și Director & Client Service Webfoo), Mihai Marga (Fondator și Director de Creație Webfoo), Peter Barta (Fondator The Long Run) și Adrian Amariei (Manager Stealth SaaS și Counselor MIT Educational Council).

 

Proiectul a beneficiat, în edițiile trecute, de sprijinul unor parteneri principali importanți, precum BCR (prima ediție) sau Petrom (a două și a treia ediție).

 

Printre Start-up-urile de succes înființate putem enumera: Beyond Dracula, Mercy Charity Boutique, Business Coaching sau Asociația Vira.  În urma ediției din anul 2012, Alina Ţiplea, interesată de antreprenoriatul social și sprijinită de Peter Barta, a înființat primul concept store caritabil din România – Merci Charity Boutique.

 

În presă: Romania Pozitiva.

Care sunt criteriile de selecție?

Am ales cele mai importante criterii pentru a putea distinge un proiect bun cu o mare
probabilitate de succes de unul care poate eșua.

 

I) Fezabilitatea – factorul tehnic

 

Este posibil din punct de vedere tehnic să se creeze produsul sau serviciul?

  • Putem dezvolta tehnologia pentru acest produs?
  • Este realist, va funcționa?
  • Este produsul sau serviciul propus competitiv din punct de vedere tehnic?
  • Cât timp va dura?
  • Cum va fi distribuit produsul sau serviciul astfel încât oamenii potriviți să-l
    poată folosi?

 

II) Dezirabilitatea – factorul uman

 

Este un produs sau serviciu pe care oamenii și-l doresc sau de care au
nevoie?

  • Cât de mult își doresc oamenii produsul sau serviciul propus?
  • Acest produs sau serviciu le va satisface nevoile și dorințele?
  • Există o adevărată nevoie pe piață?
  • Avem clienți dispuşi să plătească?

 

III) Viabilitate – factorul economic (profitabilitatea)

 

Produsul sau serviciul poate fi sustenabil financiar?

  • Cât de mult va costa?
  • Este produsul sau serviciul propus competitiv din punct de vedere al
    preţului? Costurile produselor sau ale serviciilor sunt acceptabile?
  • Avem estimări realiste ale vânzărilor și veniturilor?
  • Cine va fi dispus să plătească pentru produs?
  • Cum va plăti pentru asta?

 

IV) Unicitatea / originalitatea

 

V) Număr de parteneri

 

Despre mentori

Untitled design

Dragos Chivu

Director General Digi Italia
More
X

Dragos Chivu

Dragoș Chivu conduce operațiunile din Italia ale grupului Digi din primăvara anului 2015. Are o experiență de peste 20 ani în telecomunicații, lucrând anterior pentru companii multinaționale că Vodafone, Zapp, Nokia, Orange. A absolvit Universitatea Politehnică din Bucureşți, deține un MBA de la ASEBUSS și Kennesaw State University. Dragoș se definește că un ``catalizator de creștere în afaceri``. Dragoș are două fete, ambele studente, pe care le consideră “cea mai mare realizare a sa de până acum”. MOTTO: “Dincolo de bine și de rău se afla doar incertitudine. Gestionează-ți incertitudinile și vei fi fericit”.

3

Liviu Sima

Co-Fondator, Co-CEO IT Genetics
More
X

Liviu Sima

Liviu Sima are o experiență de 20 ani în IT, o industrie pe care o cunoaște extrem de bine, atât din postura de fondator al IT Genetics, cât și ca advisor, investitor și membru al asociațiilor de profil. În 2007, a fondat IT Genetics, un furnizor de tehnologie specializat în soluții IT profesionale de gestiune și trasabilitate a activelor în lanțul de aprovizionare, pentru companii din România, Ungaria, Bulgaria și Spania. În 2018, Liviu a fondat IT Genetics Ungaria, prima aventură antreprenorială în afara țării. În 2019, Liviu a fondat Zinta – producător de etichete logistice și de produs și a fondat IT Genetics Bulgaria. În 2020, a aderat la TechAngels Romania, în calitate de investitor. Liviu este membru al fundației Romanian Business Leaders din 2019 unde se implică activ în proiectul de educație „Vreau să fiu Antreprenor” și în proiectele de antreprenoriat „Scale-Out”, „Repatriot” și „Antreprenoria”. MOTTO: ``Alege să faci ceea ce te bucură. Doar așa poți trăi o viață împlinită pe termen lung și poți depăși limite – cu multă pasiune, plăcere, bucurie”.

2

Adela Vlad

Fondator Mentor for Success
More
X

Adela Vlad

Adela Vlad este mentor pentru dezvoltare personală și creștere financiară și fondator al proiectului “Mentor for Success”. Adela are o experiență de peste 20 de ani în conducerea corporațiilor, activând în ultimii ani la Milano ca Director Financiar pentru companii multinaționale. Misiunea personală a Adelei este mentoratul. A ajutat, direct sau indirect, sute de persoane din întreaga lume să-și găsească drumul spre ele însele și spre succes. Oamenii aud despre ea de la alți oameni și o contactează pentru sprijin. După ce a absolvit mai multe cursuri de abilități personale, inteligență emoțională și mindfulness, Adela și-a creat propria metodă de dezvoltare, pe care o folosește pentru a ajuta persoanele să devină cea mai bună versiune a lor. În 2023 Adela a creat platforma “Mentor for Success” pe Facebook, Instagram, TikTok, unde publică materiale de dezvoltare personală, cu scopul de a ajunge la adolescenți și tineri adulți. MOTTO: “Dream big, fly high! Sky is not a limit!”

1

Tudor Ilie

Fondator Dacia Plant, DVR Pharm
More
X

Tudor Ilie

Tudor Ilie este antreprenor, ziarist și autor. În cariera anteprenorială, a fondat firme precum: Herbagetica, Dacia Plant, DVR Pharm, LIFE – Bionovativ. Ca ziarist, are o experiență de 25 de ani în cadrul Săptămânalului Formula AS. În această calitate, a scris primele articole despre părintele Arsenie Boca. Practic, când avea 25 de ani, a declanșat, fără să realizeze, ceea ce mai târziu avea să fie cunoscut drept „Fenomenul Arsenie Boca”. Recent acest aspect al activității sale a fost obiectivat într-un documentar de 15 minute, difuzat la TVR. Ca autor, a scris șase cărți, pe tematici cum ar fi medicina naturii sau stilul de viață sănătos. Cea mai recentă, „Uleiuri esențiale integrale”, cu caracter enciclopedic, a fost editată în 10.000 de exemplare în România.
MOTTO: „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!”

Agenda Start-Up Your Idea, 15-17 Martie 2024, Roma, Italia

Locația: Ambasada României în Italia

 

16.00 – 16.30 – Bine ați venit! 

  • Cuvânt din partea Ambasadei României în Italia
  • Despre programul Start-Up Your Idea, din partea organizatorilor GRASP Italia

16.30 – 19.00 – Despre mentori și participanți

  • Despre mentorii programului: Dragoș Chivu(Director General Digi Italia), Liviu Sima  (co-Fondator, co CEO IT Genetics), Adela Vlad (Fondator Mentor for Success) și Tudor Ilie (Fondator Dacia Plant, DVR Pharm)
  • Prezentarea antreprenorilor și aspiranților antreprenori. Despre ideea lor de afaceri

20.00 – 21.30 – Cină  

Locația va fi confirmată în curând.

 

09.00 – 10.00 – Sesiune despre antreprenoriat

  • Adela Vlad, Fondator Mentor for Success

10.00 – 10.30 – Sesiune despre antreprenoriat

  • Dragos Chivu, Director General Digi Italia

10.30 –12.30 – Testarea conceptului 

  • Participanții prezintă conceptul și modelul de afacere (produsele sau serviciile, clienții, marketing-ul, distribuția). Mentorii oferă feedback.

12.30 – 13.30 – Prânz

 

13.30 – 14.00 – Sesiune despre antreprenoriat

  • Liviu Sima, co-Fondator, co CEO IT Genetics

14.00 – 19.00 – Construirea conceptului

  • Mentorii lucrează individual cu participanții pentru a îmbunătăți  modelul de afacere.

20.30 – 22.00 – Cină  

Locația va fi confirmată în curând.

 

09.00 – 10.30 – Vânzarea conceptului

  • Participanții prezintă ideea lor de afacere întregii audiențe, la fel cum ar face-o în față investitorilor. Această etapă are că obiectiv dezvoltarea abilitaților de prezentare și de convingere a viitorilor antreprenori.

10.30 – 11.00 – Pauză

 

11.00 – 12.30 – Vânzarea conceptului

  • Continuarea prezentărilor.

12.30 – 13.30 – Prânz

 

13.30 –14.30 – Concluzii și pașii următori.

Descarca documentele in format PDF