Concurs de creație literară și desen

Cu ocazia Zilei Limbii Române sărbătorită în dată de 31 August 2022, Global Romanian Society of Young Professionals (GRASP) Milano și Liga Studenților Români din Străinătate – Filiala (LSRS) Italia organizează o competiție dedicată copiilor și tinerilor români din Italia.

 

Concursul de creație literară și desen este o competiție online, care își propune să încurajeze folosirea limbii române și să promoveze talentul și creativitatea copiilor și tinerilor români din diaspora italiană. Această inițiativă este realizată în colaborare cu Centrul Cultural Român din Milano și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția și cu sprijinul partenerilor Media Agenția Națională de Presă AGERPRES și RoZoom Press. Sponsorii principali ai concursului sunt Digi Mobil Italia și Eurovasilas.

 

La concurs sunt invitați să participe copiii români care trăiesc și învață în Italia, după cum urmează:

  • Grupul 1 – copii până la 10 ani împliniți
  • Grupul 2 – tineri cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani inclusiv
  • Grupul 3 – tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani inclusiv
  • Grupul 4 – tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani inclusiv

Concursul propune participanților trei teme la alegere:

  • Pace în lume
  • Amintiri din vacanța de vară
  • Frumusețile naturale ale României

 

În mod specific, tematicile concursului își propun să evidențieze emoțiile acestora legate de situația creată de evenimentele recente din Europa prin intermediul unui mesaj important legat de pacea în lume, bucuria amintirilor din vacanța de vară la bunici sau la rudele din România și bogăția țării de origine prin frumusețile sale naturale.

 

Concurenții pot trimite o singură creație pentru fiecare temă aleasă la una din secțiunile:

  • Eseu
  • Poezie
  • Desen

 

Toate creațiile vor fi inedite și vor fi trimise prin e-mail la adresa concurs@mygrasp.org împreună cu datele autorului. Alături de creații se va atașa o copie a unui document de identitate a concurentului și acordul parental semnat de către părinți dacă concurentul este minor.

 

Participarea la concurs este gratuită.

 

Toți cei interesați să participe pot trimite creațiilor lor prin e-mail la adresa concurs@mygrasp.org până pe 31 Octombrie 2022.

 

Regulamentul concursului de creatie literara și desen se poate descărca de aici.

 

Acordul parental se poate descărca de aici.

 

În cadrul Concursului se vor acorda premii pentru fiecare secțiune a concursului și grupe de vârstă și o mențiune specială (cea mai populară creație pe canalele de social media ale organizatorilor GRASP Milano și LSRS Italia).

 

Premiile vor consta în cărți, rechizite și voucher pentru participarea la cursuri de creație literară și artistică. Toți participanții la concurs vor primi diplome de participare, transmise prin email.

 

Premierea va avea loc pe data de 1 Decembrie 2022 cu ocazia Zilei Naționale a României.

 

Pentru cei care doresc sa primească informații suplimentare pot scrie responsabilului de proiect Cristina Șerban din partea GRASP Milano pe adresa: concurs@mygrasp.org. Vă rugăm să specificați în subiectul mesajului “Concurs Ziua Limbii Române”.

 

 

Ziua Limbii Române a fost instituită prin Legea nr 53/2013 și este sărbătorită în fiecare an pe 31 august în România și Republica Moldova, fiind marcată de autorităţi şi instituţiile publice, de reprezentanţele diplomatice şi institute culturale ale României, precum şi de instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi evenimente cultural-educative, consacrate limbii române.

Despre organizatori

 

Global Romanian Society of Young Professionals (GRASPa fost fondată în 2008 și este o rețea de tineri români profesioniști care doresc să se implice și să colaboreze în proiecte ce vizează modernizarea și dezvoltarea României.

 

GRASP Milano a fost înființată în luna mai 2019 cu scopul de a forma o rețea de tineri profesioniști și studenți români care vor să împărtășească experiențele și cunoștințele lor cu ceilalți români. Câteva dintre proiectele propuse comunității românești din Milano sunt  programul Mentorat pentru succes, în cadrul căruia profesioniști români din Italia oferă sprijin și orientare în carieră pentru elevi de liceu români; Harta afacerilor românești din Lombardia, un proiect de susținere a afacerilor dezvoltate de către românii din zona Lombardia; Bucuria de a dărui ce înseamnă burse de excelență pentru elevi români cu rezultate școlare foarte bune și acțiuni de caritate; Cercul Donatorilor din Italia, unde donațiile sunt îndreptate către organizații non-profit cu impact din România. Activitatea GRASP Milano poate fi urmărită pe Facebook  și LinkedIn.

 

Liga Studenților Români din Străinătate – Filiala (LSRS) Italia asigură un cadru de organizare reprezentativ al studențimii române din Italia, promovând o puternică solidaritate între membrii săi, ca reprezentanți de valoare ai României, și o atitudine pozitivă față de perspectivele întoarcerii lor în țară după terminarea studiilor.

Scopul principal al LSRS este de a apăra și promova drepturile și interesele acamice, profesionale, sociale și culturale ale membrilor săi, precum și de a facilita contribuția lor la dezvoltarea României.

 

LSRS Italia își propune să-i informeze pe studenții români din Italia cu privire la oportunitățile de participare la viața economică, politică și socială a României, dar și să-i informeze pe românii interesați de perspectiva studiului în străinătate despre oportunitățile academice existente.

Despre parteneri

 

Centrul Cultural Italo-Român, asociație fondată la Milano în anul 2008 de un grup de intelectuali, artiști, scriitori, jurnaliști români cu scopul de a promova cultura română în Italia dar și de a crea o legătură culturală și sufletească între cele două popoare. Numărând sute de evenimente organizate in Italia, s-a bucurat și se bucură în decursul anilor, de parteneriatul unor instituții, fundații, universități și școli din Italia și România, dar și de aprecierea publicului larg. Fie că a fost vorba de activități legate de organizarea unor conferințe, expoziții, concerte, spectacole, schimburi culturale în cadrul unor școli, universități sau prezentări de carte, toate aceste evenimente au fost reunite sub semnul dialogului și deschiderii culturale pe care o dovedește comunitatea românească, exponenții ei, oameni de cultură, artiști, muzicieni, scriitori, poeți, jurnaliști, în ideea reliefării potențialului cultural și artistic pe care îl dovedește prezența românească în Italia în spațiul public italian. Unul dintre proiectele asociației este înființarea Editurii Rediviva care s-a născut din dorința unui grup de scriitori, jurnaliști, critici și sociologi, de a face cunoscute culturi, istorii și mentalități diferite, scriitori români, italieni și nu numai, editura fiind deschisă tuturor celor care, prin mesajul lor, oferă o contribuție esențială la promovarea dialogului între culturi, ca mărturie a conviețuirii pașnice și a îmbogățirii reciproce.

 

Activitatea Centrului Cultural Italo-Român poate fi urmărită pe site-ul culturaromena.it și pe Facebook și pe pagina https://rediviva.it/

 

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică ia naştere oficial la 2 aprilie 1930, fiind inaugurat de către istoricul Nicolae Iorga sub denumirea de “Institutul Istorico-Artistic din Veneţia” (sau, familiar chemat de veneţieni, “Casa Română”).

 

În prezent Institutul desfăşoară o activitate culturală intensă: expoziţii, concerte, spectacole teatrale, conferinţe, mese rotunde. Dar, în afara acestor activităţi, Institutul a devenit şi un lacaş de învăţământ. Au fost iniţiate, pentru studenţii Universităţii Ca’Foscari, un curs de limbă şi literatură română şi altul de cultură şi civilizaţie românescă. Sunt găzduiţi frecvent la Institut studenţi români de la facultăţi de artă plastică, arhitectură, istorie, litere; se realizează astfel un contact direct cu valorile culturii veneţiene şi italiene in general. Institutul publică două reviste: Anuarul – care işi propune să promoveze contribuţia românescă şi italiană (şi nu numai) la aprofundarea şi extinderea studiilor româno-italiene – şi Caietele Casei Române din Veneţia, în care sunt reunite textele colocviilor şi dezbaterilor organizate la sediul Institutului sau iniţiate şi sprijinite de Institut. O realizare deosebit de semnificativă a Institutului a constituit-o iniţiativa, luată de acord cu Accademia di Romania din Roma, de a se primi bursieri postuniversitari pe o durată de doi ani (bursele pentru Veneţia poartă numele lui Nicolae Iorga, iar cele pentru Roma al lui Vasile Pârvan). Institutul dispune de o bibliotecă (circa 12 150 volume) destinată studenţilor, dar şi oricăror alte persoane interesate.

 

Activitatea Institutului poate fi urmărită pe site-ul https://www.icr.ro/venetia/despre-noi și pe pagina Facebook.