Concurs de creație literară și desen

Cu ocazia Zilei Limbii Române sărbătorită în dată de 31 August 2021, Global Romanian Society of Young Professionals (GRASP) Milano împreună cu Centrul Cultural Italo-Român din Milano și în parteneriat cu Digi Italia  organizează o competiție dedicată copiilor și tinerilor români din Italia.

 

Concursul de creație literară și desen este o competiție online, care își propune să încurajeze folosirea limbii române și să promoveze  talentul și creativitatea copiilor și tinerilor români din diaspora italiană.

 

La concurs sunt invitați să participe copiii români care trăiesc și învață în Italia, după cum urmează:

  • Grupul 1 – copii până la 10 ani împliniți
  • Grupul 2 – tineri cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani inclusiv
  • Grupul 3 – tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani inclusiv

Concursul propune participanților trei teme la alegere:

  • Dorul de bunici
  • Pandemia COVID-19
  • Limba română – tezaur moștenit

 

În mod specific, tematicile concursului își propun să evidențieze emoțiile acestora legate de relația cu bunicii, situația creată de pandemia COVID-19 și importanța limbii române în a transmite valorile și tradițiile românești.

 

Concurenții pot trimite o singură creație pentru fiecare temă aleasă la una din secțiunile:

  • Eseu
  • Desen

 

Toate creațiile vor fi inedite și vor fi trimise prin e-mail la adresa milano@mygrasp.org împreună cu datele autorului. Alături de creații se va atașa o copie a unui document de identitate a concurentului și acordul parental semnat de către părinție.

 

Participarea la concurs este gratuită.

 

Toți cei interesați să participe pot trimite creațiilor lor prin e-mail la adresa milano@mygrasp.org  până pe 15 August 2021.

 

Regulamentul concursului de creatie literara și desen se poate descărca de aici.

 

Acordul parental se poate descărca de aici.

 

În cadrul Concursului se vor acorda câte trei premii (I, II, III) pentru fiecare secțiune a concursului și grupe de vârstă și 1 mențiune specială (cea mai populară creație pe canalele GRASP Milano de social media Facebook si Instagram).

 

Premiile vor consta în cărți, rechizite și voucher pentru participarea la cursuri de creație literară și artistică. Toți participanții la concurs vor primi diplome de participare, transmise prin email.

 

Premierea va avea loc pe data de 31 august 2021 cu ocazia Zilei Limbii Române.

 

Pentru cei care doresc sa primească informații suplimentare pot scrie responsabilului de proiect Cristina Șerban din partea GRASP Milano pe adresa: milano@mygrasp.org. Vă rugăm să specificați în subiectul mesajului “concurs de creație literară și artistică”.

 

 

Ziua Limbii Române a fost instituită prin Legea nr 53/2013 și este sărbătorită în fiecare an pe 31 august în România și Republica Moldova, fiind marcată de autorităţi şi instituţiile publice, de reprezentanţele diplomatice şi institute culturale ale României, precum şi de instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi evenimente cultural-educative, consacrate limbii române.

Despre organizatori

 

Global Romanian Society of Young Professionals (GRASPa fost fondată în 2008 și este o rețea de tineri români profesioniști care doresc să se implice și să colaboreze în proiecte ce vizează modernizarea și dezvoltarea României.

 

GRASP Milano a fost înființată în luna mai 2019 cu scopul de a forma o rețea de tineri profesioniști și studenți români care vor să împărtășească experiențele și cunoștințele lor cu ceilalți români. Câteva dintre proiectele propuse comunității românești din Milano sunt  programul Mentorat pentru succes, în cadrul căruia profesioniști români din Italia oferă sprijin și orientare în carieră pentru elevi de liceu români; Harta afacerilor românești din Lombardia, un proiect de susținere a afacerilor dezvoltate de către românii din zona Lombardia; Bucuria de a dărui ce înseamnă burse de excelență pentru elevi români cu rezultate școlare foarte bune și acțiuni de caritate; Cercul Donatorilor din Italia, unde donațiile sunt îndreptate către organizații non-profit cu impact din România. Activitatea GRASP Milano poate fi urmărită pe Facebook  și LinkedIn.

 

Centrul Cultural Italo-Român, asociație fondată la Milano în anul 2008 de un grup de intelectuali, artiști, scriitori, jurnaliști români cu scopul de a promova cultura română în Italia dar și de a crea o legătură culturală și sufletească între cele două popoare. Numărând sute de evenimente organizate in Italia, s-a bucurat și se bucură în decursul anilor, de parteneriatul unor instituții, fundații, universități și școli din Italia și România, dar și de aprecierea publicului larg. Fie că a fost vorba de activități legate de organizarea unor conferințe, expoziții, concerte, spectacole, schimburi culturale în cadrul unor școli, universități sau prezentări de carte, toate aceste evenimente au fost reunite sub semnul dialogului și deschiderii culturale pe care o dovedește comunitatea românească, exponenții ei, oameni de cultură, artiști, muzicieni, scriitori, poeți, jurnaliști, în ideea reliefării potențialului cultural și artistic pe care îl dovedește prezența românească în Italia în spațiul public italian.

 

Activitatea Centrului Cultural Italo-Român poate fi urmărita pe site-ul culturaromena.it si pe Facebook.

Despre partener

 

Digi Italia este un operator de telefonie mobilă FULL MVNO activ în Italia din 2010, parte a grupui RCS&RDS, lider în sectorul serviciilor de telecomunicații din Europa de Est și cel mai important operator de servicii integrate de comunicații din România. Misiunea Digi Mobil în Italia este aceea de a ajuta comunitatea românească și nu numai să se simtă mereu aproape de cei dragi oriunde s-ar afla oferind un serviciu convenabil, flexibil și transparent prin oferte cu mii de minute internaționale incluse, Internet cumulabil, tarife competitive și multe alte beneficii unice. Pentru mai multe informații referitoare la activitatea Digi Mobil Italia vă invităm să accesați site-ul official www.digimobil.it și să urmăriți rețelele de socializare Facebook și Instagram.