Dezvoltarea capitalului uman
GRASP prezintă cele două documente de politici publice in educație si dezvoltarea capitalului uman, tematici ce s-au departajat ca fiind probleme majore care afectează competitivitatea României într-un mod trans-sectorial, in urma dezbaterilor din cadrul conferintei anuale de la Londra, noiembrie 2012.
Printre invitații la dezbatere și experți sunt Mugur Isărescu, Guvernator al Băncii Naționale a României; Peter Barta, CEO Fundația Post Privatizare; Tincuta Apateanu Fondator Edusfera; Ștefania Pop, CEO Junior Achievement România; Mircea Vasilescu, Președinte Fundația Soros România; Alexandru Cristea, Președinte Sindicatul Managerilor Publici; Victor Giosan, Expert Afiliat Centrul Român de Politici Europene; Ilie Simion, Președinte Asociația Beneficiarilor Busei Speciale Guvernul României; Adrian Curaj, Director UEFISCSU, Ministerul Educației.
Program:
09:30 – Sosire invitați, participanți
10:00 – Deschidere conferință
10:05 – Discurs d-l Guvernator Mugur Isărescu
10:30 – Prezentare documente de politici publice GRASP
11:15 – Panel 1: Educație și angajabilitate
12:45 – Pauză de prânz & cafea
14:00 – Panel 2: De la “migrația creierelor” la “circulația creierelor”
15:30 – Pauză de cafea
16:00 – Panel 3: Investiții în capital uman
17:30 – Remarci finale
Documentul de politici publice ,,Competitivitatea capitalului uman” analizează situația actuală a capitalului uman din România, constatând că aceasta se deteriorează atât din punct de vedere calitativ, cât și din punct de vedere demografic. Documentul analizează cauzele acestui declin, prezintă câteva exemple de bune practici, explică din punct de vedere teoretic și practic importanța capitalului uman pentru dezvoltarea sustenabilă a României. În fine, documentul recomandă câteva măsuri pe care factorii de decizie le pot implementa pentru a se asigura că și în România, investitile în capitalul uman devin o prioritate reală, asigurând un capital uman competitiv pe termen mediu și lung.
,,Educația contează” își propune să revigoreze dezbaterea despre creșterea competitivității învățământului terțiar din România, și să aducă propuneri concrete și pragmatice de politici publice. Aceste propuneri sunt bazate pe date primare culese din universitățile românești, pe indicatori care sunt asociați în literatură de specialitatate unui învățământ terțiar competitiv, și pe exemple de bune practici.