Voci pentru România: un interviu cu Raluca Papadima

Un interviu de Luciana Duțu

În avocatura de afaceri succesul înseamnă perseverenţă şi seriozitate. Studiind dreptul în România, Franţa şi America, Raluca Papadima, în prezent avocat asociat în cadrul firmei de avocatură Latham & Watkins LLP (New York), recunoaşte importanţa deosebită a unei formări academice internaţionale în ascensiunea profesională. În opinia sa, cheia schimbării o reprezintă lucrul în echipă, deschiderea către mediul internaţional, iar ingeniozitatea românilor ar putea fi exploatată mult mai eficient în mediul de afaceri.

1. Ce anume v-a determinat să urmaţi o carieră juridică? Aţi fost influenţată în această alegere?

La vremea când a trebuit să fac această alegere mi-am dorit o disciplină care să nu aibă nimic în comun cu materiile studiate la liceu, fiindcă nu mă atrăsese niciuna în mod particular. Mi-am dorit o disciplină în care să existe contact cu oamenii, în care să îmi pot folosi talentul oratoric (unii dintre prietenii mei ar spune plăcerea de a mă certa) şi care să aibă, în acelaşi timp, şi o componentă socială. Alegerea am făcut-o singură, fără să stau prea mult pe gânduri. Având în vedere că examenul de intrare la Facultatea de Drept de stat era unul greu pe atunci, părinţii mei au insistat să dau examen de admitere şi la diverse facultăţi din cadrul ASE – şi bine au făcut pentru că la Drept am intrat cu ultima medie.

2. Care sunt avantajele unei academice internaţionale, în sisteme de drept diferite, pentru un avocat de business?

Dacă lucrezi ca avocat în domeniul afacerilor internaţionale, este fundamental să ai cunoştinţe şi o oarecare înţelegere a altor sisteme de drept, şi în special a celui american care la ora actuală continuă să influenţeze masiv modul în care avocaţii de afaceri îşi practică profesia peste tot în lume. La fel de important este ca un avocat să stăpânească foarte bine cel puţin două limbi de circulaţie internaţională, inclusiv terminologia juridică, precum şi să poată înţelege concepte de economie şi finanţe. Tot formarea mea academică internaţională mi-a dat acces şi la alte elemente esenţiale pentru profesia mea: lecţii de pledoarie, exerciţii de negociere, cursuri cu accent pe formarea practică şi cursuri de drept comparat.

Citește tot interviul aici.

Tags: