România de azi

Stimate Domnule Victor Ponta,

Stimate Domnule Crin Antonescu,

Stimaţi Membri ai Parlamentului României,

Vă scriu ȋn numele Societăţii Globale a Tinerilor Profesionişti Români (GRASP) – o organizaţie care reuneşte printre cei mai talentaţi tineri profesionişti români din lumea întreagă cu scopul de a contribui la dezvoltarea şi modernizarea României prin implicare civică, transfer de cunoştințe şi îmbunătățirea politicilor publice – pentru a ne exprima profunda îngrijorare față de evenimentele care au loc ȋn România ȋn ultimele săptămâni și care tind să amenințe deja fragila democrație și statul de drept.

Membrii noştri sunt educaţi la cele mai reputate universităţi din lume precum Harvard, Oxford sau Yale, şi lucrează la organizaţii internaționale prestigioase precum Banca Mondială, Comisia Europeană şi corporaţii globale ca General Electric sau Philips. Având ȋn vedere expertiza profesională şi academică a membrilor noştri, precum şi experienţa de viaţă ȋn democraţii de tradiţie din lume precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau Olanda, considerăm că ce s-a întâmplat în România ultimelor săptămâni este profund antidemocratic şi ameninţă serios funcţionarea statului de drept.

Derapajele profunde la adresa Curţii Constituţionale a României, a instituţiei Avocatului Poporului, precum şi obsesia faţă de suspendarea preşedintelui României care până la urmă a fost ales prin vot popular direct de peste 5 milioane de români, riscă să arunce România la periferia Europei pentru mulţi ani şi să ne întoarcă cu zeci de ani în urmă, ştergând cu buretele evoluţiile pozitive din ultimii 20 de ani, realizate atât de partidele domniilor voastre, cât şi de partidele din opoziţie. Salutăm, de altfel, preocuparea faţă de numarul real de alegători români, care trebuie negreşit să includă toţi românii cu drept de vot, atât din ţară, cât şi din străinătate.

De aceea, vă solicităm să puneţi interesul naţional pe termen lung mai presus de orice bătălie politică sau ideologică cu rezultate imediate şi să acţionaţi în concordanţă cu principiile democratice şi ale statului de drept. Succesul actual şi viitor al României nu trebuie să depindă de înlăturarea sau înlocuirea unei persoane, ci de buna funcţionare a unor instituţii fundamentale într-un stat de drept şi de respectarea principiilor democraţiei reprezentative.

Vă mulţumesc,

Radu Tătucu

Preşedinte GRASP

Tags: