‘Dear Romania’ about Autism
Copiii cu autism din România și părinții lor primesc mult prea des refuzul de a fi acceptați în grădinițe și școli. Și de prea multe ori li se spune că mai bine rămân acasă sau că ceilalți copii ar avea de pierdut dacă învață alături de ei. Dar există cazuri de succes de copii cu autism care sunt acceptați și învață alături de copii cu o dezvoltare normală, învață să comunice și să își facă prieteni. Iar colegii lor devin mai toleranți și empatici, și dascălii au satisfacții profesionale imense.
Vrei să transmiți și tu un mesaj de susținere pentru integrarea copiilor cu autism în școlile de masă? Dacă da, te invităm la sesiunea de fotografie Dear Romania care va avea loc pe 5 iunie 2012 de la 18.00 la 20.30 la Librăria Bastilia (Piața Romană, nr. 5). Vor participa copii cu autism, părinți, terapeuți, colegi ai copiilor cu autism, părinții și educatorii lor, susținători ai cauzei, prieteni.
Dear Romania este o scrisoare către România, exprimând prin fotografie visele şi planurile noastre pentru ţară și comunităţile în care trăim. Mesajele din fotografii contureză profilul informal al Romaniei văzută prin ochii oamenilor obişnuiţi. Iniţiativa este adusă în România de către GRASP și face parte din proiectul “Dear World, Write Our (www.dearworld.me ), lansat în Statele Unite ale Americii în urma uraganului Katrina în 2005.
Pentru a vă inspira și pentru a vă face o idee mai clară despre cum vor arăta mesajele voastre în forma finală, accesați:
- Gala Participării Publice, 10 noiembrie 2011, București;
- TEDx, 11 noiembrie 2011, Bucureşti:
Conferinţa Anuală GRASP Pentru că ne pasă. Rolul implicării civice în dezvoltarea României, 18- 20 noiembrie 2011, Amsterdam. - Dear Romania Martisor, Strasbourg, 9 martie 2012.
Dear Romania pentru copiii cu autism este organizat de GRASP împreună cu Asociația Invingem Autismul și cu sprijinul Librarium Bastilia. Acest eveniment face parte din campania “Copiii cu autism merg la școală”, care este desfășurat de Asociația Învingem Autismul în perioada decembrie 2011 – septembrie 2012 și care își propune să crească gradul de integrare în învățământul de masă a copiilor cu autism din București, oferindu-le, astfel, șansa la o viață independentă.
Asociația Invingem Autismul este o organizație neguvernamentală înființată în aprilie 2009, care are ca misiune îmbunătățirea vieții persoanelor afectate de tulburări din spectrul autismului. În martie 2012 au deschis un Centru Multidisciplinar de intervenții pentru copiii cu autism și în prezent avem 23 de beneficiari.