YoungDiplo Conference – Reflecții
Potențialul strategic, diplomatic și energetic al României a fost dezbătut recent la Londra, în cadrul conferinței “Politica Externă a României într-o lume multipolară”. Evenimentul, parte a programului YoungDiplo dezvoltat de GRASP, a fost organizat la Ambasada României la Londra din Belgrave Square.
Dinamica discuțiilor a fost axată pe modalitățile în care România își poate îmbunătăți politica externă și, mai ales, pe oportunitățile generate de un context global nou, dominat nu doar de țările vestice, ci tot mai mult și de puterile emergente (BRICS).
Astfel, ministrul pentru afaceri politice din cadrul Înaltului Comisariat al Indiei la Londra, domnul Rajasekhar, a enumerat multiplele avantaje ale partneriatului cu o țară din blocul BRICS. Acesta a subliniat faptul că momentan relațiile dintre România și India sunt mai bune ca niciodată și că au potențial de îmbunătățire, dacă se depășesc problemele de mentalitate.
În ce privește piața internațională de energie și investițiile puterilor emergente, Holly Pattenden, analist Statoil, şi domnul Tim Lamb, consultant brokeraj la Trayport au tras un semnal de alarmă României referitor la necesitatea investițiilor în consolidarea centralelor pentru energia hidroelectrică și în infrastructura pentru gaz. Ei au arătat că țări precum China și Rusia investesc masiv în explorarea de noi rezerve, exploatarea și transportul celor existente. Tinând cont de posibilitatea ca România să devină importator net de petrol în 2016, o strategie eficientă ar fi investiția în energie regenerabilă și o mai bună interconectare la energia din zonă.
ES Dr Emil Brix, Ambasadorul Austriei la Londra a sugerat includerea țărilor vecine mai sus pe lista priorităților de politică externă ale României, arătând că în acest moment țara noastră are parteneriate strategice cu celelalte foste țări comuniste din Uniunea Europeană.
Domnul Seth Johnston, căpitan al armatei SUA şi doctorand la Universitatea Oxford, a subliniat importanța menținerii parteneriatului strategic prioritar cu Statele Unite. În cadrul acestei cooperări, România are responsabilitatea de a conduce o parte din operațiunile în Afghanistan, excelând în domeniul informațiilor (human intelligence). În plus, soldații români au responsabilitatea operațiunilor din provincia Zabul, la granița cu Pakistanul.
Printre invitați, s-au numărat domnul Dorian Branea, Directorul ICR-Londra şi domnul Nicolae Raţiu, Preşedintele Fundaţiei Raţiu. Panelul despre parteneriatele Euro-Atlantice ale României, moderat de Prof. Marius Turda, i-a avut, de asemenea, ca invitați pe domnul Dan Berendel, Director General al Master Chem Oil și domnul Hugh Ward, şeful departamentului de pregătire şi simulare al SAAB. Panelul despre puterile emergente, moderat de Dra Eugenia Gușilov, din partea Romania Energy Center, a mai beneficiat de prezența Dr. Simona Manea, de la Universitatea Birmingham.
După încheierea dezbaterilor în plen, participanţii au alcătuit trei grupuri de lucru, în cadrul cărora s-au discutat teme legate de diplomaţie, energie şi securitate. Conferința s-a încheiat cu o ședință foto „Dear Romania” realizată de Manuela Batas, fotograf profesionis. În cadrul acestei ședințe, participanții au putut transmite gânduri constructive pentru şi despre România.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul: Ambasadei României la Londra, Institutului Cultural Român de la Londra, Fundației Rațiu din Londra. Parteneri media: Radio France International (RFI), Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Adevărul, ŞtiriONG, România Pozitivă, Lume Bună, Foreign Policy, Ziarul Românesc.